Socialdemokratiskt bottennapp

De sista mätningarna innan Håkan Juholt avgick som partiordförande i Socialdemokraterna gav följande resultat:

Sifo – 24,6%
Ipsos – 23,7%
Skop – 25,3%
Sentio – 24,5%
Novus – 22,9%
Demoskop – 23,9%
United minds – 23,6%
Yougov – 24,7%

Mätningarna är från januari 2012. Då hade Juholt och Socialdemokraterna varit föremål för ett halvårs hårt mediedrev med riktiga och påhittade skandaler som följde på varandra. Dessutom bidrog Juholt själv till opinionstappet genom att leverera det ena klavertrampet efter det andra. Som lök på laxen blev han dessutom knivhuggen i ryggen av sina egna partivänner.

I de två senaste mätningarna från Sentio respektive Yougov den 20 augusti 2015 får Socialdemokraterna 23,5% respektive 23,4%. Riktiga bottennapp alltså. Det handlar om de näst sämsta resultaten i Socialdemokraternas historia sedan svenska opinionsmätningar började göras.

Bättre går det för Sverigedemokraterna. I Sentio fick partiet 23,4% och blev näst störst, bara 0,1% efter Socialdemokraterna (i mätningens rådata var man störst). I Yougov klev man fram som Sveriges största parti med 25,4%.  Men inte nog med det! I Yougov får det rödgröna blocket tillsammans 36,4%. Alliansen får tillsammans 34,7%, men Kristdemokraterna tar sig inte över 4%-spärren. Sverigedemokraterna skulle därmed ensamt endast vara 11% efter det rödgröna blocket och 5,6% efter hela Alliansen om det var val idag. Och ser man till de dramatiska tendenser som visar sig i väljaropinionerna på senare tid, skulle det inte förvåna om Sverigedemokraterna går över 30% i enskilda mätningar någon gång vid årsskiftet, medan Moderaterna och Socialdemokraterna båda landar under 20-strecket.

Något att fundera på!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s