Jag får det inte att gå ihop, Expressen

Så Annika Hamrud och Expressen har avslöjat identiteten på en 70-årig kvinna som under pseudonymen Julia Caesar har skrivit etablissemangs- och invandringskritiska krönikor på en dansk blogg med namnet Snaphanen. Jag har varken läst Julia Caesar eller sajten Snaphanen och vill därför inte ta ställning till innehållet i hennes krönikor. Av de exempel som Annika Hamrud lägger fram förefaller det inte heller som att jag skulle uppskatta sådan läsning. (Men samtidigt har kvällsmediernas uthängningar ofta varit hårdvinklade med exempel ”out of context”, varför jag inte heller litar fullt på Hamruds faktiskt mycket karaktärsmördande beskrivning.)

Tidningen Expressen rättfärdigar naturligtvis sitt agerande. Enligt tidningens kulturchef Karin Olsson har kvinnan bakom signaturen Julia Caesar ”missbrukat yttrandefriheten” genom att skriva ”hatiskt” om invandring, politiker och det svenska etablissemanget. Därför är det enligt Olsson viktigt att avslöja Caesars rätta identitet.

Det finns tillfällen då det är fullt legitimt att en opinionsbildande skribent verkar i det fördolda, under anonymitetens skydd. I en diktatur kanske det är det enda sättet att sprida sina ord, utan att riskera fängelse och tortyr, ja rentav döden. Men Sverige är inte ett sådant land. Vi har en livlig offentlighet där var och en kan torgföra sina åsikter, och ramen för vår yttrandefrihet är vid även den inte omfattar anonymt hetsande och hot. Tyvärr måste en sådan självklarhet sägas, i ett läge där hatsajterna med en dåres envishet hävdar motsatsen.

Olsson hävdar alltså att det inte finns någon som helst legitimitet för anonyma opinionsbildare i Sverige. Själv är jag inte helt säker på det. Olsson glömmer praktiskt nog att det faktiskt finns ett inofficiellt men fullt kännbart sanktionssystem mot ”dissidenter” även i Sverige. Man kan får problem på arbetsmarknaden, bli utesluten ur sin fackförening, få påhälsningar av autonoma våldsgrupper – och bli uthängd i en svensk kvällstidning.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarar uthängningen med att ”Den som massdistribuerar artikelkommentarer som hetsar mot flyktingar och invandrare förtjänar att få svara för sig.” Ja det är möjligt, men samtidigt undrar jag: fanns det verkligen inga andra sätt för Expressen att låta Caesar ”svara för sig” än att karaktärsmörda henne och att avslöja hennes personliga identitet offentligt, när hon – befogat eller inte – uppenbarligen är mycket rädd för att hon eller hennes familj ska utsättas för repressalier? Just den hotbilden mot Julia Caesar beskrev dessutom Expressens egen krönikör Ulf Nilsson i just Expressen för bara fem år sedan. Mattsson hävdar att Julia Caesar förtjänar att stå till svars. Men Expressen har inte bemött Caesar i sakfrågor, de har inte överbevisat felaktigheter i Caesars texter, även om det säkert finns gott om sådana. Istället har de – återigen – satt sin meningsmotståndare i en publik skampåle för allmänt bespottande. Det agerandet liknar faktiskt mer hämnd än debatt.

Förstå mig rätt här. Jag sympatiserar definitivt inte med de uttalanden av Julia Caesar som citeras i Hamruds artikel. Jag sympatiserar definitivt inte heller med den typ av hatiska och rasistiska kommentarer som fick Expressen att hänga ut t.ex. Jim Olsson (hette han så?) för ett par år sedan. Tvärtom, jag tycker att sådana påståenden är vidriga.

Men samtidigt. Expressen försvarar sin uthängning av Julia Caesars identitet med att en rättssäker och demokratisk debatt behöver genomskinlighet. Men själva agerar tidningen så inkonsekvent i sina uthängningar att man nästan börjar undra vad för sorts rättssäkerhet de avser slå vakt om. För medan Expressen har en mycket restriktiv policy när det handlar om att avslöja namn och identiteter på kriminella – ja till och med på mycket grova och redan dömda brottslingar, hanteras tydligen Julia Caesar efter en helt annan policy. Så också Jim Olsson (eller vad han nu heter). Varför?

Här följer t.ex. några rubriker som flimrar förbi på Expressens web-sajt, några nya och några lite äldre, vid sidan av uthängningen av personen bakom signaturen Julia Caesar.

Expressen berättar att ”en man” döms för en brutal barnvåldtäkt på en 12-årig flicka:

Den 12-åriga flickan kedjades vid en krok i taket innan hon utsattes för övergrepp, enligt åtalet. Hon har även berättat att hon fick ett koppel kring halsen och piskades. Nu döms en 25-årig man till fängelse i fyra och ett halvt år för grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn.

Expressen berättar att ”ett par” döms för att ha fört bort, misshandlat och hållit en kvinna fången i en kista:

Paret misstänkte att kvinnan från Lidköping ”snackat skit” på Facebook. I två dygn torterade de henne med sparkar, slag och genom att tvinga in henne i en liten kista. Kvinnan döms nu till två år och åtta månaders fängelse – mannen till ett år och fyra månaders fängelse.

Expressen berättar att ”en man” har gripits för granatattacker i Malmö:

En 25-årig man har gripits som misstänkt för att ha placerat flera skarpa handgranater vid en lägenhet i Kroksbäck på midsommardagen. 25-åringen har sökts av polis en längre tid och greps i går.

Expressen berättar att ”dubbelmördaren” (som har erkänt) på IKEA i Västerås skulle utvisas:

35-åringen som är huvudmisstänkt för morden på Ikea, skulle avvisas från Sverige med omedelbar verkan. Han var på möte med Migrationsverket – bara timmar innan den blodiga attacken.

Expressen berättar att ”den 36-årige mannen” (som har erkänt) ska sinnesundersökas:

Den 36-årige mannen har erkänt att han utförde knivmorden på varuhuset Ikea på Erikslund i Västerås för en vecka sedan. Eftersom han misstänks ha skadat sig själv vid attacken har han blivit kvar på sjukhuset för vård. I fredags häktades mannen av Västmanlands tingsrätt misstänkt för mord i två fall. Senast den 27 augusti ska åtal väckas.

Expressen berättar att häktningstiden för ”den 36-årige mannen” ska förlängas:

Åtalstiden förlängs för den 36-årige man som misstänks ha knivmördat en mamma och hennes son på Ikea i Västerås.

Expressen publicerar Julia Caesars rätta identitet. Men tidningen väljer att inte exponera identiteterna på dessa grova kriminella. Vad Julia Caesar än kan ha skrivit kan hon knappast ha gjort sig skyldig till värre brott än dubbelmördaren på IKEA och mannen som torterade och grovt våldtog en 12-årig flicka. Den mannens skuld är dessutom prövad och fastslagen i en svensk domstol. Julia Caesar är, trots allt, varken åtalad eller dömd för någonting. Expressens olika kriterier för publicering av människors identiteter går helt enkelt inte ihop.

Expressens policy på detta område måste bli mer genomskinlig om inte tidningen ska förlora sin trovärdighet. För alldeles oavsett eventuella faktafel och hatiskt språkbruk är det inte lätt att förstå varför Expressen å ena sidan väljer att hänga ut ej lagförda invandrings- och etablissemangskritiker som Julia Caesar, samtidigt som tidningen å andra sidan väljer att skydda dömda grova brottslingars identiteter. Det går som sagt inte ihop och får mig att undra om det inte åtminstone delvis är andra motiv än de rent journalistiska som ligger bakom Expressens dubbla policy. Jag hoppas att jag har fel.

Uppdatering:
Trots Expressens avslöjande har Svenska Dagbladet valt att inte publicera namnet på personen bakom Julia Caesar. All heder åt den tidningen. Chefredaktör Fredric Karén:

– Vi har beslutat att inte göra det. Expressen har kommit fram till att detta är allmänt intressant. Jag har kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl och att det inte är tillräckligt offentliga sajter på det sättet. Jag tycker också man ska ta hänsyn till att hon har en sjukdomsbakgrund. Det är fortfarande en ganska begränsad krets som läser sajterna och genomslaget är trots allt ganska begränsat, även om de växer.

– I de högerextrema kretsarna har man för vana att publicera namn på allt och alla. Man vill tala om vilken etnicitet brottslingar har, publicera namn och bild på ännu icke dömda personer, man bryter kontinuerligt mot de pressetiska reglerna. Att då publicera namnet på ”Julia Caesar” är att gå i den riktning som de själva stakar ut. Det känns fel. Vi ska hålla oss för goda för det. Vi i de grundlagsskyddade medierna har ett ansvar att stå emot.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag får det inte att gå ihop, Expressen

  1. Reblogga detta på pappasven och kommenterade:
    Ja om inte ends detta kan få människor att protestera då har vi flyttat oss långt österut . . . då är inte frågan om, pga osv utan enbart när du drabbas . . .

    Gilla

  2. Ping: Yttrandefrihet | ReaGenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s