Gratis glasögon till illegala från Moderaterna

En av vinterns stora händelser i inrikespolitiken sägs vara M:s helomvändning i migrationsfrågorna. ”Öppna era hjärtan”-politiken är över, har många nyhetsmedier utropat – och även med viss förtjusning tillagt, att nu har enfrågepartiet SD blivit av med sin enda fråga, nu är SD:s framgångssaga all. Ibland undrar jag om detta till och med har blivit medias nya anti-SD-strategi, för nu är det M som konsekvent framställs som det stora oppositionspartiet i migrationspolitiken, medan SD helt har hamnat i medierapporteringens skugga.

Men menar M verkligen allvar? I handling har verkligen inte mycket hänt.

M säger sig vilja ha en ny M-ledd regering, men motarbetar aktivt alla möjligheter att få det. DÖ är död, leve DÖ, tycks M-strategin vara.

M säger sig vilja ha en strängare migrationspolitik, men bakom sin hårdnande retorik görs inga försök att få det. Migrationsöverenskommelsen MÖK är död, leve MÖK!

I det senaste utspelet från M trumpetas ut att invandrare som befinner sig illegalt i Sverige inte längre ska ha rätt till försörjningsstöd. Vansinnet bakom att de över huvud taget får det idag idag, kan vi lämna därhän. Frågan här är: menar M allvar? Som den liberale bloggaren Erik Svansbo på sajten Pophöger visar, handlar det nog mer om populistisk retorik än faktisk politik. För samtidigt som M saluför sin tuffare attityd, medger de så många undantag från den nya inriktningen att man kan kan fråga sig hur många individer som faktiskt skulle komma att beröras. Och i samma gamla Reinfeldt-anda ser M heller ingen anledning att ompröva besluten att ge illegala invandrare rätt till fri tandvård, fri sjukvård och fri medicinering, eller att ge barn till illegala invandrare rätt till fri skolgång. Sålunda kan Svanbo konstatera:

Moderaterna vill få det att framstå som att de är för en stramare migrationspolitik. Det är de, jämfört med andra partier. Men Reinfeldts mp-linje i migrationspolitiken lever. I fagert tal låter moderaterna vettiga, men i praktisk politik är det en annan linje. Där lever och frodas Reinfeldts parallellsamhälle.

Jag tror att Svanbo har rätt. Och för några dagar sedan kom ytterligare en bekräftelse på att Reinfeldts anda fortfarande härskar i M:s riksdagsgrupp.

Den 3 februari 2016 röstade Riksdagen ja till Regeringens förslag om bidrag för glasögon till barn och unga  mellan 0-19 år (Betänkande 2015/16:SoU4).  Personligen tycker jag inte att Stat och Landsting ska ge denna typ av generella subventioner. Varför, kan man undra, ska t.ex. barn till höginkomsttagare få gratis glasögon, samtidigt som många fattigpensionärer inte har råd att köpa sina? Hjälp efter behov är rimligare än allt åt vissa. Det mest kontroversiella i lagen torde dock inte ligga just där, utan att ”målgruppen för bidraget ska innefatta barn i familjer som söker asyl, ensamkommande flyktingbarn samt barn som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd”.

Denna skrivning i den nya lagen bidrar knappast till att färre asylsökanden ska komma till Sverige, eller att de människor som befinner sig illegalt i landet motiveras att åka hem. Om de nya Nya Moderaterna menar allvar med sin nya gamla politik i migrationsfrågan, hade de alltså chansen att konkret visa det här.

Någon som tror att de faktiskt gjorde det? Nä, jag tänkte väl inte det. Däremot bjöd omröstningen på några andra överraskningar.

Av Riksdagens protokoll framgår att Regeringens förslag om bidrag till glasögon för unga mellan 0-19 år stöddes av S, Mp, M, V, L och SD, medan C och Kd röstade emot. Även SD ansåg alltså att förslaget i grunden var så viktigt att de valde att stödja det, trots att det även omfattade asylsökande och illegala invandrare. Angående just detta reserverade sig dock SD (Reservation 2, s. 11-12):

Vi är mycket positiva till den föreslagna satsningen på barn och unga. För att Sverige ska kunna upprätthålla en reglerad invandring anser vi dock att de som har fått ett avvisnings- och utvisningsbeslut eller befinner sig här utan tillstånd ska lämna landet. Utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd bör enligt vår mening inte omfattas av den föreslagna lagen. Regeringen bör därför se över frågan om att personer som erbjuds hälso- och sjukvård enligt lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd inte ska omfattas av den föreslagna lagen och återkomma till riksdagen med ett förslag.

Men naturligtvis avslogs denna reservation – som alltid – samfällt av S+V+M+Mp+L+C+Kd.

I praktiken röstade alltså C och Kd nej till förslaget att alla mellan 0-19 år ska få sina glasögon betalda av skattemedel, men ja till att gruppen ensamkommande ungdomar, asylsökande och illegala invandrare i samma åldersspann ska få det.

Och M, som nu försöker profilera sin nya migrationspolitik, visade återigen att de inte är beredda att följa upp sin hårdare retorik i faktisk handling.

En människa som ständigt säger en sak men gör en annan är en hycklare. I ord säger M nu vad en stor majoritet av befolkningen och särskilt SD- och S-sympatisörer vill höra i migrationsdebatten. Samtidigt tycks M vara genuint ovilliga att sätta kraft bakom sina ord och låta retoriken övergå i handling. Det är, skulle jag säga, på gränsen till politiskt bondfångeri.

Så allt är som vanligt.

Våra politiker säger en sak men gör en annan.

Det är SD mot byket i migrationspolitiken.

Och det är du och jag som får betala.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s