DN, Kaplan och Avpixlat

Det kan inte ha undgått någon att Mehmet Kaplan har hamnat i blåsväder. Den kritikerstorm som han nu utsätts för är givetvis fullständigt berättigad. Ändå måste jag erkänna att jag är lite förvånad av med vilken kraft som etablerad media nu ifrågasätter Kaplan. Det är ju inte så att samröret mellan Kaplan och diverse islamistiska och antisemitiska element slår ned som en blixt från klar himmel direkt.

Hanteringen av Kaplan-affären är också intressant i sig. Kaplan själv tyckte att det var oseriöst av journalisterna att granska honom.  Ledande miljöpartister hävdade att han kritiserades bara för att han är muslim. Den tråden lyftes också fram av bl.a. i en signerad ledare av DN:s Erik Helmerson:

Mehmet Kaplan kan vara det statsråd som är måltavla för mest och grövst hat. Att i Sverige vara praktiserande muslim och makthavare tycks fortfarande vara ett oförlåtligt brott. Han utsätts regelbundet för de mest förfärande och vidriga beskyllningar och glåpord.

Samma ämne lyftes också fram i torsdagskvällens Studio1 i SR, där Helmerson fick frågan om Kaplans miljöpartistiska vänner har rätt, när de hävdar att Kaplan döms hårdare för att han är muslim. Helmerson höll då med om detta (21 minuter in i programmet):

Om man tillbringar tid på twitter och i Avpixlat-sfären och ser vad som… hur det avhandlas där, så är ju han den, förmodligen det statsråd som fått mest… skit… får jag säga, som får mest kritik, som får mest påhopp, mest rasistiska angrepp, han misstänkliggörs för sin tro och allting, så det är klart att det finns ett sånt element med.

Det bör understrykas att Hemlerson i övrigt är mycket kritisk mot Kaplan och understryker att hans festande med fascistoida islamister är klandervära helt oavsett de påstått rasistiska drevet mot honom. Ändå är det något lurt med Helmersons påståenden. Är Kaplan verkligen den minister som får mest kritik i ”Avpixlat-sfären”? Mer än Löfven, Reinfeldt, Sahlin, Ullenhag? Kritiseras Kaplan bara för att han är muslim? Drabbas i så fall även de muslimska ministrarna Aida Hadzialic eller Ardalan Shekarabi av samma slags påhopp? Varför annars bara Kaplan?

Jag bestämde mig för att kolla upp denna sak en smula.

Helmerson hävdar att ett rasistiskt drev mot Kaplan inleddes när han blev minister. Detsamma har Kaplan tidigare själv hävdat. Helmerson nämner också ”Avpixlat-sfären”. Så vad har skribenterna där uttryckt om Mehmet Kaplan, sedan valet 2014?

Här följer en lista på de texter som Avpixlatredaktionen, enligt sajtens egen sökmotor, har publicerat om Kaplan från valdagen 2014 och fram till idag:

2014-10-14 Man berättar att Nalin Pekgul i både Dagens industri och i SR kritiserar utnämningen av Kaplan till minister, eftersom han enligt hennes uppfattning är islamist och har en dold agenda.

2014-10-16 Man återger en debattartikel i Dagens samhälle, där docenten i socialantropologi Aje Carlbom hävdar att Kaplans kopplingar till islamism gör honom olämplig som minister.

2014-10-17 Man berättar att KDU:s Sara Skyttedal har kritiserat Kaplan för dennes påstående att det är det islamofobiska svenska samhället som skapar jihadister.

2014-11-11 Man informerar om att Kaplan har dragits in i en förskingringshärva i samband med byggandet av en moské i Husby.

2015-01-08 Man berättar att Per Gudmundsson har uppmärksammat ett uttalande från Kaplan 2006, att yttrandefriheten inte borde gälla för satir riktad mot islam och muslimer.

2015-03-19 Man ger ett referat av en riksdagsdebatt mellan Kaplan och Sd-politikern Roger Hedlund, angående Kaplans förslag att nyproducerade bostäder ska gå till invandrare före svenskar.

2015-08-05 Man publicerar en krönika om ”Bostadslöshetsminister Kaplan”. Här kritiseras Kaplans islamistiska sympatier och man understryker att han därmed inte representerar alla muslimer.

2016-04-14 Man tar upp Kaplans festande med fascistoida islamister.

Nästan alla texter om Kaplan på Avpixlat redogör alltså för att andra debattörer utpekar honom som en sunni-islamist med diskutabla och antidemokratiska kontakter. Urvalet har alltså gjorts av sajtens egen sökmotor. Sammanlagt rör det sig om 8 (åtta!) texter. Hur många texter har sajten publicerat om de övriga två muslimska statsråden, enligt samma sökmotor? Ardalan Shekarabi har inte varit föremål för någon text på Avpixlat. Aida Hadzialic nämns i en text om den svenska skolans pertiella haveri. Under samma period har Avpixlat, fortfarande enligt sajtens egen sökmotor, publicerat 83 (åttiotre!) texter om statsminister Stefan Löfven. Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt är föremål för 18 texter under samma period, trots att han hastigt drog sig bort från rampljuset efter valnederlaget. Mona Sahlin förekommer 18 gånger under samma period.

Erik Helmersom påstår att ”Avpixlat-sfären” utsätter Mehmet Kaplan för ”mest och grövst hat” och ” de mest förfärande och vidriga beskyllningar och glåpord” bara på grund av att han är ”praktiserande muslim”, vilket enligt denna sfär skulle vara ”ett oförlåtligt brott”. Men detta är helt enkelt inte sant. Löfven förekommer mer än 10 gånger så ofta på Avpixlat som Kaplan. Avpixlat-texterna handlar inte om att Kaplan är muslim, utan refererar nyhetstexter från etablerad media, där han pekas honom som en islamist och ha samröre med antidemokratiska rörelser.

Varför använder Erik Helmerson svepande negativa omdömen om Avpixlat som ett alibi för att påstå saker som inte är sanna? Och varför sprider han Mijlöpartiets dimridåer om Kaplan som ett offer för islamofobi? Om Helmerson istället hade tagit den tidigare kritiken av Kaplan på allvar – den som Avpixlat-redaktionen inte ligger bakom men väl har baserat sina sekundära referat på – då kanske han inte hade blivit så förvånad av att Kapaln festar med islamister.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s